Can we do this?

Gisteren kreeg ik een mailtje waarin me werd voorgesteld om even een kleine test te doen.
Na het beantwoorden van 'een paar vragen' die 'slechts enkele minuten van uw tijd' vergen zou ik een inzicht krijgen hoe het met mijn psychologische kracht gesteld is. Nu betrap ik mezelf er op dat ik wel heel makkelijk op dit soort uitnodigingen in ga. Niet moeilijk, want wat ik al allemaal over mezelf geleerd heb tart werkelijk alle verbeelding.
Een greep uit het gamma: ik ben een Brit in hart en nieren, als hond zou ik een Deense Dog zijn, de taal die het best bij past is het Indisch, in de Middeleeuwen zou ik een meer dan gemiddeld begaafde speerwerper zijn en, nu we het toch over begaafdheid hebben, uiteraard hoor ik bij de top 3% van de wereldbevolking wanneer we het over IQ hebben.
Enfin, ik wil maar zeggen, wanner je in een dipje zit en al eens graag een virtueel schouderklopje dan wel digitaal complimentje kan gebruiken, doe gerust een online test -maakt niet uit dewelke- en je krijgt sowieso positief nieuws. Je bent er geen fluit mee, maar het geeft je toch heel eventjes het warme gevoel dat er iemand op deze wereld rond loopt die je écht kent en apprecieert.

Maar toch was deze test een beetje bijzonder, want het ging over hoe ik in mijn hoofd met sportprestaties om ga. Toeval? Ik denk persoonlijk veeleer aan een goed uitgekiende vorm van direct marketing, maar laat ons lekker naïef en positief blijven, shall we?

Testje dus. Over hoe sterk ik met mijn hoofd bij de sport ben.
Wat blijkt?
Dat ik een kei ben in het visualiseren van een wedstrijd.
Voor een testje gedaan op 'slechts enkele minuten' door het stellen van 'een paar vragen' is dit wel knap want, al zeg ik het zelf: het is de waarheid en niets dan de waarheid.
Wanneer ik me ten volle voorbereid voor een wedstrijd, dan speelt die wedstrijd vanaf mijn intentieverklaring tot deelname vrijwel continu door m'n hoofd. Een vrij moment wordt gebruikt om aan parcoursverkenning te doen (tegenwoordig kan je online écht alles vinden), verhalen van deelnemers worden minutieus doorgelezen in de hoop dat ik een paar details kan ontdekken die tijdswinst kunnen opleveren en regelmatig roep ik visioenen op waarin ik mezelf op de meest waanzinnige manieren het vooropgestelde doel zie halen.

Een kei in het visualiseren? Da zal wel zijn!
Maar -en daar komen de addertjes van onder de graszoden gekropen- ben ik ook even sterk in de andere 7 (zeven!) domeinen van de sportpsychologie?
Als ik dat écht wil weten, dan kan ik altijd intekenen op module ... en we zijn vertrokken...

Het is anderzijds wel iets wat ik me afvraag. Ik weet dat ik op mijn omgeving als een erg zelfbewuste en van vertrouwen overlopend persoon over kom, maar sta me toe te stellen dat dit eerder op verkeerd geïnterpreteerde signalen is gebaseerd dan op waar gebeurde feiten.
Ja, ik kan al eens overkomen als een bronstige stier die te midden van de meest delicate porceleinwinkel waanzinnige schade kan aanrichten op weg naar het doel. En ja, als ik iets echt wil dan moet al de rest wijken, is het niet goedschiks dan maar eender welke andere schiks, desnoods zelfs kwaadschiks.
Maar ben ik altijd zeker dat ik over de lat die ik voor ogen heb zal geraken? Nee, jammer genoeg niet. Mijn best doe ik altijd wel, maar garantie op succes is het niet.

Neem nu de uitdaging om in april in Antwerpen te finishen in minder dan 3 uur.
Heb ik die ambitie? JA!
Ga ik dat kunnen? Er zijn momenten waarop ik dit zeker zal beamen, maar er zijn even goed momenten waarop twijfel de bovenhand neemt.

Mijn persoonlijk PR staat voorlopig op 3u04'56". Met andere woorden: wil ik onder de 3 uur geraken, dan moet ik 5 minuten sneller lopen dan wat ik ooit gedaan heb op die afstand. 5 minuten, dat is elke kilometer een goeie 7 seconden sneller. In Bolt-terminologie is dat bijna 100 meter hé.
Wanneer ik het nuchter bekijk, dan moet ik toch wel enig voorbehoud aantekenen. Het is duidelijk dat ik momenteel niet in grote vorm verkeer. Dat heeft zo zijn redenen, en al bij al moet ik blij zijn dat ik vandaag ongehinderd kan lopen, maar die wetenschap is niet genoeg om de wetten van tijd en ruimte naar je hand te zetten.
De feiten liegen niet: met een tijd van bijna 41 minuten op de 10km test van 2 weken geleden ben je niet goed genoeg. Om aanspraak op een sub 3 uur marathontijd te kunnen maken moet je volgens de meest optimistische ramingen 39'11" (hey, dat is mijn PR!!) kunnen halen op de 10km, maar volgens hoofdcoach Paul Van Den Bosch moet je in de buurt van de 37 minuten op 10k geraken alvorens te mogen dromen.
Anderzijds, ik ben op mijn best wanneer statistische ramingen me geen schijn van kans geven. Een geboren underdog, zeg maar.

Waar ik me nog het meest aan optrek is de wetenschap dat er nu onder het waakzame oog van Energy Lab mag getraind worden. Niet dat dit revolutionaire ingrepen op mijn trainingsschema impliceert, maar het geeft een gerust gevoel dat iemand met kennis van zaken over je schouder mee kijkt (ik wil niet weten wat ze via de logs van mijn Polar M430 allemaal kunnen zien, maar voor de zekerheid zorg ik in elk geval dat ik elke morgen zonder fout proper ondergoed aan heb!) en dat je een vast adres hebt waar je met je vragen en twijfels terecht kan.
De impact hiervan mag je niet onderschatten. Neem nu mijn duurloopje van vorige week: geen tijd tijdens de dag, 's avonds was het al vroeg donker en daarbij nog van dat weer waar je nauwelijks merkt dat het regent maar wel binnen de 5 tellen nat bent, wind, vallende blaren, enfin, zo van dat weer waarvan je aan je open haard mythische proporties begint te geven. En toch heb ik om half 9 's avonds mijn stoute (loop)schoenen aangetrokken voor een bevrijdende 100 minuten durende tocht.
Zonder doel, zonder schema en zonder kort op de bal spelende coach was deze training zonder enige twijfel met een dag verschoven. Of verder. Of, nog erger, helemaal afgelast.

Vandaag staat training nummer 10 onder het bewind van Keizer Thijs 1 op het programma; binnen 177 dagen is het de Marathon van Antwerpen.
Can we do this?
Yes, we can!
Are we 100% sure?
Neeje, da ni...

2 gedachten over “Can we do this?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *